Ratsastustunti-info

Tunnin varaus tai peruutus

Alla olevan linkin takaa näet viikko kerrallaan vapaana olevat tunnit:

http://evaraus.fi/muhosentalli

Voit varata tuntisi myös puhelimitse Sirpalta 040 5038 148 tai kysyä aikoja myös tekstiviestillä. Huomioi, että lähettämääsi viestiin vastataan aina. Jos vastausta ei kuulu, viestisi ei ole saapunut perille. Koska tunneilla käyviä on paljon, laita viestiin aina koko nimesi.

Mikäli et pääse varaamallesi tunnille, peruuta tunti viimeistään edellisenä iltana klo 21, viikonlopputuntien kohdalla mieluummin aikaisemmin. Myöhemmin perutuista tunneista peritään normaali hinta.

Ratsastajan varusteet

Kypärän käyttö on pakollinen.
Korolliset jalkineet, ratsastus- tai kumisaappaat, EI lenkkareita.
Lisäksi tarvitset pitävät käsineet ja raipan.
Pukeutuminen säiden mukaan, ei lepattavia vaatteita eikä kaulahuiveja.
Este- ja maastotunneille mielellään turvaliivi.

Tallilta voit lainata kypärän, raipan ja turvaliivin.

Mikäli haluat ottaa ratsastustunnistasi kaiken irti, on hyvä tehdä myös alku- ja loppuverryttelyt.

Hevosten kuntoonlaitto

Hoitajat laittavat pääsääntöisesti hevoset valmiiksi, mutta suositeltavaa on, että opettelet itse laittamaan hevosesi, mikäli se ei ole jo edellisellä tunnilla. Hevosen laittaminen itse opettaa jokaiselle ratsastajalle hevosen käyttäytymistä ja auttaa luomaan yhteyttä hevoseen jo ennen tunnin alkua. Jos tarvitset apua, pyydä rohkeasti hoitajilta tai henkilökunnalta.

Tallin edessä on yleisiä harjoja laatikoissa ja suojakorista löytyy nimetyt suojat. Poista mahd. loimi ja taittele se oveen. Harjaa hevonen sen omilla harjoilla ja puhdista kaviot kaviokoukulla. Hae satula ja suitset satulahuoneesta. Satulassa on hevosen nimi ja suitset hevosen mukaan nimetyssä naulassa. Hevosilla on myös oma huopa satulan alla ja joillakin käytetään geelipehmustetta. Suojat ovat tarvikepakissa, ovessa tai kuivaushuoneessa. Talvella muutamilla hevosilla pidetään lisäksi korvahuppua ja -tulppia maneesissa, jotta ne eivät säiky katolta tippuvia lumia.

Kysy hoitajilta ja henkilökunnalta, jos et löydät tarvikkeita.

Ratsastustunnin vaiheet

Tunnille lähdettäessä:

Avaa karsinan ja tallin ovi kunnolla auki. Pidä riittävä välimatka toisiin hevosiin viedessä sekä maneesissa ja kentällä. Vie hevonen riviin keskelle kenttää tai maneesia riittävin etäisyyksin seuraaviin pää kohti tallia. Tarkista itse vielä kaikki varusteet, jos et osaa, kysy neuvoa! Jos tulee apuohjia, kiinnitä ne itse tai ne voidaan tarvittaessa laittaa myös tunnilla. Nouse selkään rappujakkaralta.

Tunnilla muistettavaa:

Pidä riittävä etäisyys seuraavaan hevoseen. Älä ratsasta rinnakkain ja ohita riittävän kaukaa. Ei laukkaa vierekkäin!

Muista hyvät tavat ratsastaessa. Anna muillekin vuoro tehdä tehtävä, älä etuile vaan huomioi toiset - silloin kaikilla on mukavampaa ja tunti kuluu sujuvammin.
Tunnilla ratsastetaan aina samassa kierroksessa eli samaan suuntaan. Suunnan vaihdon yhteydessä joku voi tulla vastaan. Muista että vastaan tullessa toinen ohitetaan oikealta.

Mikäli haluat riisua takin, pyydä joku pitämään hevosestasi kiinni. Kun korjaat esim. jalustimia, tee se keskellä kenttää. Jos joku oppilas putoaa hevosen selästä, kaikki pysähtyvät.

Kentälle ja maneesiin muodostuu helposti uria. Vältä alku- ja loppukäynnissä kävelyä uria pitkin - kulje ennemmin ihan uran tai seinän vieressä, jolloin ura "tasoittuu itsestään" tai sitten keskempänä kenttää.

Kuuntele opettajaa ja kysy, jos et ymmärrä jotakin!

Tunnin loppuessa:

Hevoset keskelle kenttää tai maneesia riittävin etäisyyksin päät kohti tallia. Jos hevosesi ei jatka seuraavalle tunnille, löysää satulavyötä yhdellä reiällä, irrota apuohjat tms. ja nosta jalustimet ylös. Kun talutat hevosen talliin, katso, että ovet ovat kunnolla auki, ettei satula tartu oviin!

Tunnin jälkeen:

Ota kaikki varusteet pois ja vie ne omille paikoilleen. Pese ja kuivaa kuolaimet. Jos huopa on märkä, irrota se satulasta ja vie kuivumaan tai nosta nurinpäin satulan päälle. Mikäli hevosella oli huppu, muista poistaa korvatulpat korvista!

Harjaa hevonen ja puhdista kaviot. Hikistä hevosta voit pyyhkiä märällä sienellä ja kuivata tai pestä pesupaikalla. Kylmällä ja talvella loimi päälle ja loimivyö, jos sellainen on.

Hoitajat laittavat hevosten ruoat ja heinät valmiiksi. Mikäli haluat joskus antaa leivän, omenan tms, laita se ruokakuppiin, hevosia ei saa ruokkia kädestä! Lopuksi karsinan ovi kunnolla kiinni.

Maksa tuntisi opettajalle tai ota kuittaus ratsastuskorttiin.