Tietoa Muhosen tallista

MUHOSEN TALLI on Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu Keski-Pohjanmaalla Kälviällä. Meillä voit harrastaa koulua ja esteitä, aloittaa alkeista tai kehittää nykyisiä taitojasi pitemmälle. Kesällä ratsastamme ulkokentällä, sateella ja ilmojen viilennyttyä maneesissa. Myös maastoilu on mahdollista.

Tunnit pidetään ti-pe klo 16-20 ja la-su klo 11-15. Muina aikoina on sop. mukaan esim. pienryhmätunteja. Maanantai on hevosten lepopäivä :)

Muhosella on tällä hetkellä 23 turvallista ja osaavaa hevosta ja ponia. Meillä asustaa mm. tinker,haflinger, eestinponi, puoliverisiä, suomenhevosia sekä useita vuonohevosia. Vaikka vuonikset näyttävät pikasilmäyksellä samanlaisilta, löytyy niistäkin eroja niin ulkonäön kuin luonteen ja ominaisuuksienkin suhteen. Hevosistamme löytyy hyviä opettajia niin aloittelijoille kuin jo pidemmälle edenneille. Kaikki ovat vähintään helppo B-A -tasoa ja monelta onnistuu myös vaativat koululiikkeet.

Fysioterapeutti antaa asiakkailleen Muhosella ratsastusterapiaa.

* * * * * * * *

Tallin historiaa / Sirpa Muhonen:

Tallia ei ole varsinaisesti koskaan perustettu, vaan harrastukseni, nykyinen ammatti, alkoi oman shetlanninponi Tulon myötä. Pidin aluksi tunteja kavereilleni hintaan viisi markkaa tunti, jolla sain kustannettua Tulolle varusteita ja muuta tarvittavaa. Vuonna 1984 syntyi kaverini kanssa idea 4H-ratsastusleiristä, joita pidimme yhdessä. Leirejä pidin sitten vuoteen 1989 asti ja päätin lopettaa ne, koska olisi pitänyt tehdä majoitustilat ja yksin en jaksanut vetää leirejä.

Vuonna 1987 rakensin tallin ja ajattelin jatkaa tuntitoiminnan ja kurssien parissa. Kun ratsastajat lisääntyivät, hankittiin sitä mukaa lisää hevosia. Ainainen ongelma koko aikana oli maneesin puute. Täytyi pitää tunnit säästä riippumatta ja kentän pohja oli ongelmana koko ajan. Tuntien pitoa helpotti, kun saimme syksyllä 1999 maneesin. Maneesi mahdollistaa ympärivuotisen ratsastustoiminnan kursseineen ja tapahtumineen.

Tallille perustettiin vuonna 1998 oma ratsastusseura, Keski-Pohjanmaan Hevosharrastajat, jossa on noin 80 jäsentä. Seuran toiminnan tarkoituksena on järjestää erilaisia tapahtumia tallilla ja viettää yhteisiä hetkiä hyvän harrastuksen parissa, sekä hevosharrastuksen laaja-alainen tekeminen tunnetuksi. Nuorison lisäksi toimintaa halutaan tarjota myös varttuneemmille hevosihmisille.

Viime vuosina vanha talli alkoi kuitenkin kasvavan asiakasmäärän myötä käydä ahtaaksi. Hevosia tarvittiin tunneille aiempaa enemmän, mutta tallissa ei ollut tilaa. Jokainen neliö oli käytetty hyödyksi viimeistä nurkkaa myöten. Kesällä 2003 sitten vihdoin päästiin aloittamaan uuden tallin rakennustyöt. Uusi talli valmistui lokakuussa 2003 ja aluksi siinä oli yhteensä 10 tilavaa karsinaa, uusi tilava valjashuone, toimistotilat sekä sosiaalitilat. Tällä hetkellä uutta tallia on laajennettu muutaman uuden karsinan verran.

Vuonna 2011 hain tallille Suomen Ratsastajainliiton hyväksynnän ja Muhosen tallista tuli sen myötä virallisesti hyväksytty ratsastuskoulu. Toiminta jatkuu entiseen tapaan turvallisissa ja osaavissa merkeissä.